Thursday, April 5, 2018

Hanya Cuba, Akhirnya Terjebak

Ini cerita Master ummu Durrah/ Nor Fahana bukan anak sulung Shaklee master Farihah. Master Farihah menceritakan kembali saat-saat bagaimana Master Farhana bermula.

Beliau terjebak sebab anak dia sakit. Ada masalah penghadaman. Saya cadangkan set kanak-kanak
Masa tu Master ana dah siap apply cuti untuk tarikh operation anak dia. Alhamdulillah Asbab Shaklee, anak dia baik dan tak perlu operate.kemudian dia teruskan dengan set menyusu. Beli terus masuk ahli.

Saya ajak dia bisnes, tapi ana tolak sebab dia dah pun kaya dengan bisnes macam-macam. Tudung, bedak, sticker, macam-macam. Cakap la apa saja. Semua dia jual. Aurawhite apa white semua tu, semua dia pernah jual. Income 5 angka sebulan dengan bisnes-bisnes ini.

Wednesday, April 4, 2018

Hadapi Masalah Semasa Hamil?

Semasa hamil, pasti tidak lari daripada mengalami masalah dalam senarai di bawah.

Jom kita senaraikan apa MASALAH kesihatan sepanjang hamil.

1.Hb low
2. Cepat penat
3. Pening + loya
4. Kaki kejang
5.Diabetis
6. Moody
7. Sembelit
8. Darah tinggi
9. Eczema
10. Sakit tumit
11. Sakit kaki
12. Kulit kusam
13. Jerawat banyak
14. Badan berAngin
15. Keputihan

Betul?

Dulu masa mengandung anak pertama ada darah tinggi dan selalu berlaku pendarahan. Tetapi anak kedua alhamdulillah amalkan set hamil ni semuanya okay. Buku pink anak pertama dengan kedua memang beza tebalnyašŸ˜

Tuesday, April 3, 2018

Bagaimana Makanan Memberi Kesan Kepada Keluarga?

Kita adalah apa yang kita makan. Selalu kan kita dengar ayat ini. Sejauh mana kebenarannya?


Semua ini sebenarnya bermula daripada tabiat pemakanan kita. Ia bermula dan bergantung apa yang kita makan di rumah. Terdapat dua jenis tabiat pemakanan, iaitu secara sihat dan secara tidak sihat.

Menyusu Semasa Demam. Boleh ke?

Ibu-ibu mesti ingin tahu boleh ke kita (ibu-ibu) menyusu semasa kita demam? Sebab ada yang bimbang mungkin bayi berjangkit demam dari kita pula.


Tahukah sebenarnya kalian boleh meneruskan penyusuan seperti biasa walaupun kita sedang mengalami demam biasa seperti panas badan, batuk atau selsema.


Sekiranya demam yang dihidapi oleh ibu-ibu menyebabkan badan terlalu lemah, maka ibu-ibu disarankan membuat pemeriksaan lanjut dari doktor.


Secara fakta, penyusuan semasa si ibu mengalami demam biasa tidak akan memudaratkan bayi dan tidak akan menyebabkan jangkitan kepada bayi bahkan membantu bayi untuk menguatkan lagi sistem imunisasinya. Hal ini kerana semasa demam, badan kita sedang menghasilkan antibodi untuk melawan kuman jahat yang menyebabkan kita demam biasa itu.


Sel-sel antibodi yang dihasilkan tadi akan dipindahkan ke dalam badan si comel kita. Maka, badan anak kita akan terlindung dari kuman-kuman yang boleh menyebabkan demam ini.


Indah sungguh kan ciptaan susu ibu ini. Walaupun ibu masih demam, ibu masih lagi menyalurkan nutrisi, keperluan bayi dan ubat kepada bayi yang kita susui supaya si comel kita terus membesar secara sihat dan kuat.



8 tips penyusuan semasa ibu demam:
1) minum air dengan cara yang sangat banyak (lebih daripada pengambilan harian)
2) makan pada tepat waktunya walaupun sekadar bubur nasi.

Monday, April 2, 2018

Betul ke Mandul Hanya Berlaku Pada Wanita?


Ini perkongsian dari Dr. Ijad di USB 2.0 berkenaan Try To Concive. Dr Ijad berkhidmat di klinik kesihatan sg buloh, hampir 4 tahun pengalaman di bahagian ibu & anak & kesihatan wanita. Beliau sekarang ni buat partnership dengan seorang doktor pakar kesihatan wanita di klinik pakar wanita di Banting

Berikut sub-tajuk berkaitan dengan ketidaksuburan ini :

1. Definition infertility
2. Causes infertility
3. Management/treatment
4. How shaklee can help you

1) Infertility = ketidaksuburan

Kalau ikut definisi, pasangan yang sudah berkahwin & tinggal sebumbung tetapi masih belum dikurniakan cahaya mata dalam masa setahun. Selalunya, di hospital/pusat rawatan, apabila tempoh lebih 2 tahun baru kita akan mulakan rawatan. Jadi, kalau sudah kahwin sudah setahun lebih tetapi seorang tingga sabah, seorang lagi tinggal di perlis, jumpa setahun sekali, itu bukan namanya tidak subur ya!

Sejauh Mana Set Penjagaan Kulit Anda Selamat dari Bahan Kimia Berbahaya?


7 Sebab Kita Perlukan Suplemen




Sunday, April 1, 2018

Jatuh cinta dengan ESP


Hujung tahun 2015 kawan baik saya offer nak beli esp tak, ada promo. Masa tu esp tak tahu benda apa pun, shaklee lagi la tak kenal. Dia cakap untuk banyakkan susu, o.k la boleh la. Order untuk aku satu.

Bila dapat, eh xde tanda halal, made in u.s pulok tu, tapi sebab tau suami kawan iema ni jenis survey habis-habis dulu sebelum nak beli apa-apa , jadi la boleh makan ni. Apabila masuk sebagai ahli baru tau makanan kesihatan memang tiada tanda halal.


Back to the story, setong Ima minum sebulan setengah habis, selepas itu mula la tercari-cari ESP ni sebab sedap sangat. Bulan Januari 2016, ruam kat pipi anak  semakin kuat, dia garu sampai berdarah. Anak Ima ni ada eczema.

Search kat google jumpa shaklee lagi hihi. Herbal blend. Beli dekat kawan diploma dulu.

Sehari je pakai dah surut, so Ima continue pakai. Makin lama makin o.k pipi dia. Cukup setahun dah 
Anak Ima guna herbal blend. Amat membantu utk kulit dia, sekarang tak guna kat pipi dah, bahagian lain pulak, sebab kulit dia kering sangat dekat pelipat-pelipat, leher dan punggung. Jadi herbal blend membantu beri kelembapan, jadi dia tidaklah menggaru sangat.

PROMOSI APRIL 2018


Friday, March 16, 2018

Ibu muda anak 3 hilang cyst dan hidupnya berubah 180 darjah selepas itu

Ini kisah kepayahan, ujian dan kesungguhan seorang wanita yang bernama Min yang telah berjuang demi cyst dan sembuh lalu bertekad membantu orang lain turut sembuh.
_____________________________________________________________________


Min perkenal sikit pasal diri Min na..

Ibu pada 3 orangg cahaya mata..
Berumur 25 tahun.


Macam mana Min kenal Shaklee?



2 tahun lepas. Min disahkan mempunyai cyst. Sebelum itu,Min nak beritahu yang semasa Min kenal Shaklee, Min merupakan seorang ibu tunggal. Orang cakap janda muda, baru umur 19 ketika jadi janda., tiada jodoh orang cakap. Tetapi sebab kisah silam itu la Min kuat.Demi anak-anak Min sanggup cari duit lebih, kadang tidur sehari 3-4 jam sahaja.



Sampai la bulan 7/2015 Min mula lihat pos-pos Mamareen, kakak angkat Min di wall facebook.Dan dalam masa tu juga Min sedang menderita sebab cyst. Disebabkan cyst perut Min buncit. Disebabkan cyst apabila period,darah period jadi banyak, macam tumpah darah, stop 7-15hari lepas itu dia akan datang lagi. 



Sebab cyst,Min jadi malu. Dahlah , tak lawa pula. Yela, tidak cukup tidur. Stress memang akan jadi kusam. Bulan 8 tergerak hati nak cuba set kurus Shaklee. Min pi cari rumah kak reen tengah-tengah malam. Masa tu baru dapat gaji, tetapi disebabkan ada anak-anak,nak bayar rumah sewa,pampers pagi, Min hanya mampu ambik set bajet Shaklee..ALFALFA,LECITHIN,HERBALEX..


Shopping barang shaklee

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=60084854099521425281742d342410c9