Wednesday, January 20, 2016

Kolesterol, HDL, LDL dan Trigliserida

Kebiasaanya 3 bacaan asas akan di berikan oleh doktor (jika di KKM) iaitu :

1) bacaan paras kolesterol

2) bacaan ALT (liver function test) 

3) bacaan Trigliserida.

1) Bacaan paras kolesterol ialah untuk mengetahui sama ada paras kolesterol dalam darah anda berada di paras selamat atau tinggi, bacaan biasanya terbahagi kepada 2 iaitu high-density lipoprotein cholesterol (HDL) dan low-density lipoprotein cholesterol (LHL).

Normal bacaan untuk Paras kolesterol ialah 5.2mg/dl dengan bacaan LDL tidak melebihi 2.6mg/dl dan HDL tidak kurang 1.0mg/dl.

2) Bacaan ALT pula adalah untuk mengetahui ketoksidan hati ataupun tahap kerosakan pada hati anda.

Jika bacaan kolesterol anda tinggi, melebihi 5.2mg/dl, bacaan ALT juga akan turut naik kerana ia berkait langsung dengan hati anda yang membekalkan LDL dan HDL.

Bacaan Normal untuk ALT ialah 40 IU/L


Di dalam darah terdapat 3 jenis lemak utama iaitu Kolesterol, Triglyceride dan fosfolipid. Oleh kerana darah kita komponen utamanya ialah air, maka 3 jenis lemak ini memerlukan sejenis protien untuk menjadikan ia larut dan dipanggil Apoprotien.

3 jenis lemak dan Apoprotien ini dipanggil Lipoprotien dan bergerak didalam salur darah kita bersama2 dengan darah.

Walau bagaimanapun Triglyceride adalah jenis lemak yg melekat pada bawah sel kulit dan mudah teroksida hingga menyebabkan kerosakan pada LDL dan HDL kemudian membebankan dnding salur darah.

Makanya, jika bacaan Triglyceride tinggi, juga sangat merbahaya dan boleh menyebabkan kerosakan pada salur darah.Untuk mengatasi masalah kolesterol tinggi dalam badan, boleh ambil Omega guard, lecithin, dan phytocol-ST.

Secara ringkas, Omega guard melancarkan saluran darah yang tersumbat, lecithin pula menyerap lemak yang diambil dalam makanan (lecithin mengemulsi lemak yang masuk ke dalam badan) dan Phytocol-ST membantu menghalang lemak diserap ke dalam tubuh dan juga baik untuk kesihatan jantung. 

Salam sayang,
1. PM page  Butik Jelitawan di Butik Jelitawan
2.PM personal fb saya, Nuriah Mohd
 3. Call/SMS/WhatsApp saya di 013-2429532 Nuriah Shaklee Independent Distributor [1130969] 
 4. Email nuriah.abdulrahman87@gmail.com. PM untuk harga super bajet dari kami sahaja! Khas untuk 10 terawal. 

Jom jadi ahli dengan Awesome Stars Team !

Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan.
No comments:

Post a Comment

Shopping barang shaklee

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=60084854099521425281742d342410c9