Tuesday, December 15, 2015

13 Kebaikan dan khasiat Lecithin Shaklee


Lecithin disebut sebagai 'less-a-thin"


Lecithin diestrak dari kacang soya organik bukan GMO, setiap kapsul mengandungi 520mg lecithin soya termasuk 80mg kolin dan 48mg inositol. Lecithin yang dirembeskan oleh tubuh akan menghasilkan acetyl-kolin, inositol, fosforus dan lemak tak tepu.

Jom tengok 13 khasiat dan kelebihan Lecithin yang perlu kita tahu!


(1) Lecithin bertindak sebagai pelarut utk kolesterol, triglycerides dan lemak-lemak yang lain. Sebab tu ia membantu mencegah penyakit-penyakit seperti tekanan darah tinggi, strok, sakit jantung, arteri yg mengeras. Malah sesetengah pakar mengesyorkan pengambilan sehingga 6000 – 7000mg sehari jika berhadapan dengan masalah kesihatan yang sebegini.

(2) Orang yang mahu kurus amat suka pada Lecithin. Hal ini kerana lecithin bertindak pengemulsikan lemak (memecahkan lemak). Tahukah anda? Lecithin mampu membakar lemak lebih cepat jika disertakan dengan senaman yang bersesuaian. Pengambilan Lecithin 4000 mg sehari pasti membuahkan hasil yang diidamkan.
(3) Lecithin memainkan peranan utama dalam penyerapan zat-zat penting dari saluran darah ke dalam sel-sel badan. Tanpa Lecithin yang mencukupi, membran sel akan mengeras dan seterusnya menyukarkan proses penyerapan. Banyak faktor seperti bahan-banyak kimia dari persekitaran yg tercemar,bahan2 metal, dadah, food additives, pesticides, etc .Semuanya menyebabkan membran sel mengeras yang mana pastinya menyukarkan proses penyerapan zat2. Jadi, dengan pengambilan Lecithin sebagai pemakanan tambahan harian, pastinya keputusan yang bijak. 

(4) Lecithin membantu mengurangkan atau mencegah penyakit berkaitan hati.
(5) Lecithin merupakan sebahagian dari unsur yang mengelilingi fiber saraf. Tanpanya,fungsi saraf ni kurang efisyen. Sebab tu mereka yang menderita akibat multiple sclerosis, fibromyalgia, tekanan, PMS, dapat merasakan kesan yang positif apabila mengambil Lecithin.
(6) Lecithin membantu sistem imunisasi dengan membalut sel darah merah kita dan seterusnya memberi perlindungan dari serangan virus,germs,bakteria. Di samping itu, struktur Lecithin itu sendiri melindungi sel dari teroksida.
(7) Lecithin juga dikenali sebagai makanan otak dan saraf. Ia membantu sel otak berkembang, penting dalam transmisi saraf impuls dalam otak dan memainkan peranan dalam neuro transmitter (berkaitan ingatn jangka pendek- short term memory). Lecithin dipercayai mampu mengurangkan atau mencegah senility (nyanyuk) atau penyakit Alzheimer’s. Malah sesetengah pakar menyarankan pengambilan 7000mg sehari untuk memulihkan sistem ingatan.
(8) Lecithin juga dikatakan sumber hormon neurotransmitter yang menggalakkan proses tidur. Kekurangan hormon ini dikatakan punca insomnia.
(9) Lecithin adalah asid lemak perlu yang penting dalam penjagaan paru-paru kerana kebolehannya mencairkan mukus dan mencegah iritasi. Dan sebab itulah ia berguna bagi mereka yg ada alergi,hay fever, asma, bronkitis dan emphysema.
(10) Lecithin bertindak sebagai pelincir bagi sendi-sendi (joint) dan membantu dalam penjagaan tisu buah pinggang & sistem penghadaman.
(11) Lecithin juga merupakan zat kecantikan . Lecithin diperlukan dalam menghasilkan rambut yang sihat, cantik berkilat, kulit yang lembut gebu dan juga dalam mencegah eczema.
(12) Lecithin diperlukan dalam penghasilan pelbagai hormon seperti epinephrine. Sebab tu ia amat berguna dalam mengurangkan atau mencegah PMS dan gejala-gejala menopause.
(13) Lecithin bersama unsur-unsur lain digunakan untuk membuat BILE . BILE berfungsi untuk mencairkan lemak. Pengemulsian ini memudahkan penyerapan zat-zat seperti vitamin A,D,E dan K ke dalam badan. (Nota: Vitamin A, D, E dan K merupakan vitamin yang larut lemak)


Nak sembang-sembang? konsultasi? 
1. PM page  Butik Jelitawan di Butik Jelitawan
2.PM personal fb saya, Nuriah Mohd
 3. Call/SMS/WhatsApp saya di 013-2429532 Nuriah Shaklee Independent Distributor [1130969] 
 4. Email nuriah.abdulrahman87@gmail.com. PM untuk harga super bajet dari kami sahaja! Khas untuk 10 terawal. 

Jom jadi ahli dengan Awesome Stars Team !

Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan.

No comments:

Post a Comment

Shopping barang shaklee

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=60084854099521425281742d342410c9