Wednesday, January 4, 2017

Ibu muda anak 3 sembuh cyst dan hidupnya berubah 180 darjah selepas itu

Ini kisah kepayahan, ujian dan kesungguhan seorang wanita yang bernama Min yang telah berjuang demi cyst dan sembuh lalu bertekad membantu orang lain turut sembuh.
_____________________________________________________________________


Min perkenal sikit pasal diri Min na..

Ibu pada 3 orangg cahaya mata..
Berumur 25 tahun.


Macam mana Min kenal Shaklee?



2 tahun lepas. Min disahkan mempunyai cyst. Sebelum itu,Min nak beritahu yang semasa Min kenal Shaklee, Min merupakan seorang ibu tunggal. Orang cakap janda muda, baru umur 19 ketika jadi janda., tiada jodoh orang cakap. Tetapi sebab kisah silam itu la Min kuat.Demi anak-anak Min sanggup cari duit lebih, kadang tidur sehari 3-4 jam sahaja.



Sampai la bulan 7/2015 Min mula lihat pos-pos Mamareen, kakak angkat Min di wall facebook.Dan dalam masa tu juga Min sedang menderita sebab cyst. Disebabkan cyst perut Min buncit. Disebabkan cyst apabila period,darah period jadi banyak, macam tumpah darah, stop 7-15hari lepas itu dia akan datang lagi. 



Sebab cyst,Min jadi malu. Dahlah , tak lawa pula. Yela, tidak cukup tidur. Stress memang akan jadi kusam. Bulan 8 tergerak hati nak cuba set kurus Shaklee. Min pi cari rumah kak reen tengah-tengah malam. Masa tu baru dapat gaji, tetapi disebabkan ada anak-anak,nak bayar rumah sewa,pampers pagi, Min hanya mampu ambik set bajet Shaklee..ALFALFA,LECITHIN,HERBALEX..





Selepas balik dari rumah Kak Reen,Min terus makan. Keesokannya,Min dapat keputusan positif. Malam itu,Kak reen ada cerita apa kelebihan kalau kita jadi ahli Shaklee. Min memang tergerak hati nak masuk. Min tiada duit langsung dah bulan itu. Min ada balance gaji rm100 lebih sikit ja untuk makan sebulan sebab bekas suami memang tak pernah bagi nafkah kat Min..


Otak seminit. Min pergi gadai cincin yg semata-mata yang ada kat Min. Min dapat rm70. Masa tu ahli baru rm65, belum ada GST lagi. Dan malam Min daftar,Min dah ada order dari kawan-kawan. Untung dari set itu, Min isi minyak pergi rumah Kak Reen ambik stok. Malam itu,baru Min cerita benda sebenar, yang Min nak kena admit hujung bulan 9 sebab nak buat operation cyst. Kak reen nasihatkan Min ambik GLA dan VIVIX. GLA mungkin Min mampu tetapi,VIVIX Min agak terkejut dengar harga. Tetapi Allah maha adil. 






Dr nomi dan Mamareen sponsor Vivix kat Min. Masa itu,air mata yang terkeluar. Taktahu macam mana rasa. Allah buka kan hati utk min masuk Shaklee,Allah hadirkan insan-insan yang macam adik-beradik ini untuk Min.15/09 Min dapat bonus. Terkejut dapat dalam rm600 lebih. Min beli Vivix dan tebus balik cincin yg Min gadaikan.





Min kena ambik vivix lebih dos, jadi sebulan Min ambik 2 botol Vivix. Tarikh yang ditunggu pun tiba. Min admit wad. Selepas sehari duduk wad,keesokannya baru doktor cek untuk pgesahan dan nak bagi waktu prmbedahan. Apabila dokter cek, tetiba dia panggil doktor lain. Masa tu Min takut sangat kenapa, apa yang serius sangat ni..depa speaking. Min tak berapa nak faham. Depa ambik kamera masukkan,depa scan..baru doktor ckp cyst Min ada yg dah mengecil dan jumlah dah berkurang. Jadi, proses nak pembedahan dibatalkan.Tetapi masih kena jumpa pakar.



Kat hospital,kawan-kawan kat katil sebelah pakai tanya, Min makan apa smpai takyah buang cyst? Min beritahu apa yang Min makan. Bulan itu,Min dapat jual Vivix sahaja dekat 10 botol atau lebih.



2 hari sebelum makan closing, Tok eha pm. Gerun wei. Ingat lagi kata-kata dia. Dah alang-alang naik bukit,daki sampai puncak. Tak sampai puncak,jangan kawan dengan dia. hahaha



Malam itu tak tidoq, dok cari jalan. Otak seminit skali lagi mai. Tepon Mak Tok Min. Cerita. Janji dengan dia bulan depan buat balik. Mak tok bagi gelang dia. Min pergi simpan dalam bank rakyat😝 dapat duit beli stok..Otak seminit ni memang banyak buruk nya tetapi alhamdulillah, otak seminit ni Min guna untuk kebaikan..min closing 3000guv tanpa ada anak-anak.



Stok yang Min ambik tu,takdan berapa hari dah habis, sebab Min memang fokus awal bulan,jumpa orang cerita,kongsi. Memang depa akan nak cuba. Apabila depa cakap nak  cuba, terus Min keluarkan dari kotak ajaib Min. Kotak tu dah hmpr 3 tahun dengan Min. Dalam tu memang semua suplemen ada. Apabila tiada Min jadi takut. Takut apabila orang nak taida barang kat Min



Tiba 15hb, pergi bank., tak sabar nak tengok bonus. Ya Allah,terkejut.Hampir 3K. Masa tu tangisan kegembiraan. 



Min nak beritahu Min memang kerja. Min seorang runner, despatch,penghantar surat.Pekerjaan orang lelaki. Tetapi pekerjaan tu sahaja yang membolehkan Min keluar ambil anak di tadika, kemudian masuk balik kerja. Lari pergi ambil anak sulung balik sekolah. 



Selepas Min buat shaklee ni la,kehidupan Min berubah. Berubah sangat-sangat. Sekarang tak perlu lagi terkejar-kejar ambil anak dah. Min upah orang pergi ambil dan hantar anak pergi sekolah.

Percaya atau tidak ,Min boleh simpan hampir 10k. Alhamdulillah.


Berenti buat bisnes shaklee amat-amat rugi. Selain kita buat bisnes,kita boleh menolong orang dari segi kesihatan depa, menambah baikkan kesihatan orang kan..



Sekarang,alhamdulillah hidup Min bertukar 200%. Shaklee adalah masa depan Min dan anak-anak.



Terima kasih kepada leader-leader hebat Min. Banyak bagi sokongan sampai sekarang.


______________________________________________________________



Itulah dia kisah Min yang sembuh dari cyst. Bukan sahaja sembuh dari cyst malah hidupnya berubah 180 darjah. 



Beliau turut menceritakan yang anaknya yang pertama dan kedua tidak mendapat susu badan yang penuh, Anak ketiganya kini berusia 3 bulan hampir 6 kg dah boleh meniarap.



Min telah pun berumah tangga pada tahun lepas. Kendurinya 100% dari bonus Shaklee. Dan anaknya yang masih bayi hasil 100% hasil suplemen Shaklee. 


No comments:

Post a Comment

Shopping barang shaklee

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=60084854099521425281742d342410c9